Opgelet tijdens de eindejaarsperiode

no-burglars-allowed-700x700

Tijdens de eindejaarsperiode is er altijd een piek in de misdaadcijfers. Deze tips kunnen je helpen om achteraf niet met de spreekwoordelijke gebakken peren te zitten.

Shopping

Snel naar het shoppingcenter om de leukste geschenken te scoren? Veel mensen maken er een uitstap van en laten zich onderdompelen in de sfeer. Leuk… maar gevaarlijk want ook de snoodaards weten dat je minder op je hoede bent.

Je weet waar ze op uit zijn: je bezittingen. Neem enkel een gsm, bankkaart, je identiteitskaart en rijbewijs mee.  Laat je dure juwelen en handtas thuis. Je zou kunnen overwegen om een shoppingpartner mee te nemen. Kwestie van een beetje op elkaars spullen te kunnen letten.

Voorzie comfortabele kledij met afsluitbare zakken. Draag gemakkelijke schoenen. Als je met de wagen komt leg je je jas best in de koffer. Als het dan wat warmer is in het shoppingcenter hoef je niet met je jas over je arm te lopen.

Plan je aankopen zodat je bijvoorbeeld geen kleren moet passen als je al zakken vol elektronica hebt gekocht. Koop niet meer dan je comfortabel kan dragen.

Laat je niet omsingelen. Een beproefde manier om iemand te bestelen is swarming. Een groep mensen gaat rond iemand staan, achja het is druk… en voor je het weet ben je de helft van je bezittingen kwijt.

Als je te maken krijgt met een gewapende overvaller in de winkel: RAAK. Rustig blijven, aanvaarden, afgeven en kijken. Kerst of eindejaar vieren op de spoedafdeling is nog minder leuk dan die paar honderd euro kwijt zijn.

Verkeer

Zet geen dure spullen op de achterbank, stop ze in de koffer.

Stap in en rij weg. Niet eerst nog even de gps instellen. Dat had je thuis al kunnen doen. Niet eerst nog even een paar smsjes sturen… ook dat kon vroeger, of later.

Als je met het openbaar vervoer gaat zet je best je aankopen voor je, hou de zakken vast. steek desnoods een sjaal door de handgrepen van de zakken.

Straat

Laat je niet afleiden, laat je niet stoppen. Je hebt geen tijd. Gewoon: “sorry, ik heb nu echt geen tijd” is voldoende.

Wees je bewust van je omgeving!

Opgelet voor knuffeldieven. Onbekenden die je aanspreken en willen knuffelen zijn meestal niet zo lief als je zou denken. Ze zijn uit op je juwelen, gsm, geld. Pickpockets zijn hier zeer handig in, je hebt het echt niet door… tot het te laat is.

Terreur

Zie je iets verdacht? Melden! Spreek de verdachte niet zelf aan, onderneem zelf geen actie.

Zowel in de drukke winkelstraten, de shopping centra als op markten is de politie en soms ook het leger aanwezig. Spreek hen gerust aan. Als je de vraag krijgt om te evacueren dan doe je dat best meteen. Ga niet in groep staan, wandel weg. Neem geen openbaar vervoer. Een massa of overvolle bus zijn interessante doelwitten.

Best mogelijk dat je dan achteraf te horen krijgt dat er niks aan de hand was maar onthou dat evacuatie niet iets is waar men licht mee omspringt.

Zit je midden in een Active Attacker situatie? Vlucht, verstop, vecht. Dat laatste uiteraard als je niet anders kan.

Thuis

Kijk je sloten na. Een beveiligingsfirma of een diefstalpreventie adviseur kan je tips geven om het de dief iets minder gemakkelijk te maken.

Laat niks openstaan, ook niet als je maar voor even weg bent.

Investeer in een random light timer of een vakantie timer met lichtsensor. Ik zag ze onlangs nog staan voor geen 10€. Zodra het donker wordt schakelt de timer aan voor een onbepaalde tijd zodat het lijkt alsof er iemand thuis is.

Ook na kerst of nieuw kan je best nog een beetje voorzichtig zijn. Het is leuk pronken met je nieuwste 3D curved TV, maak van je Facebook profiel echter geen online-catalogus. En die doos! Graag versnipperen voor je ze bij het oud papier zet.

Luc Van Laere

Lees ook: https://kravmaga-antwerpen.com/2016/07/05/handtasdiefstal/