Handtasdiefstal

bag-snatch

We onderscheiden 5 belangrijke vormen van handtasdiefstal: een gewone diefstal, een diefstal met list, sacjacking en purse snatching.

Gewone diefstal

Uw handtas staat onder uw stoel… en plots niet meer.

Voorkomen: zorg ervoor dat u uw handtas ziet.

Diefstal met list

Iemand spreekt u aan, u bent afgeleid en een medeplichtige neemt uw handtas weg.

Voorkomen:  laat u niet afleiden maar als u dan toch een gesprek aangaat met een vreemde zet dan uw handtas niet neer en hou ze in het zicht.

Diefstal met geweld

De dader grijpt u bij de keel en eist uw handtas of erger nog: duwt een mes tegen uw keel, neemt uw handtas en zet het op een lopen…

Voorkomen: RAAK, Rustig blijven, Aanvaarden, Afgeven en Kijken.

Sacjacking

Uw handtas staat naast u in de wagen, iemand trekt uw deur open en gaat met uw handtas lopen of uw raam wordt ingeslagen en uw handtas meegenomen.

Voorkomen: zet uw handtas niet naast u maar op de grond, vergrendel uw portieren,  als u stilstaat en iemand spreekt u aan open dan uw raam niet helemaal, laat plaats tussen u en de auto voor u als u aan een verkeerslicht staat zodat u bewegingsvrijheid hebt,  als u uw wagen verlaat neem dan uw handtas mee.

Purse/bag Snatching

U wandelt van uw auto naar uw woning, er rijdt een brommer voorbij, de passagier trekt uw handtas uit uw handen of van uw schouder.

Voorkomen: hou uw handtas niet aan de straatkant maar voor u, hou uw handtas dicht hij u maar draai de draagriem niet rond uw arm zodat u niet ten val komt als iemand plots uw handtas wegrukt.

Algemene tips

Stop nooit grote sommen geld in uw handtas. Draag identiteitspapieren, sleutels en gsm op het lichaam, best in een zak met ritssluiting.

Als u wat slecht te been bent kan u beter iemand meenemen als u geld gaat afhalen.

Probeer donkere steegjes en afgelegen bus- of tramhaltes te vermijden.

Als u door onbekenden wordt aangesproken, laat u dan niet afleiden maar let op en vervolg uw weg.

Als u denkt dat u wordt gevolgd, draai u dan om zodat diegene die u volgt merkt dat u hem heeft gezien en zoek vervolgens zo snel mogelijk andere passanten op of ga in een winkel binnen.

Als een wagen u volgt verander dan plots van richting, rij een blokje om rij naar een politiekantoor. Aarzel niet om de politie te bellen.

Doe altijd meteen aangifte bij de politie en bel Card Stop 070/344.344.

Luc Van Laere

EKMA hoofdinstructeur