Horrorclowns, hoe reageren?

Horroclown

De laatste weken krijgen we nogal vaak de vraag wat te doen met zo’n horrorclown.

De situatie is de volgende: je wandelt ’s avonds rustig naar huis en plots, vanuit het niets verschijnt een horrorclown. Je schrikt je te pletter.

Wat nu?

Laten we eens een paar mogelijke reacties overlopen:

  • Je valt flauw
  • Je krijgt een hartaanval
  • Je zet het op een lopen
  • Je stampt de clown waar z’n benen samenkomen en van naam veranderen
  • Je neemt je mes en steekt hem neer
  • Je roept zo hard als je kan om hulp
  • Je neemt je telefoon en begint te filmen
  • Je belt de politie

De eerste twee reacties wens ik niemand toe maar zijn best mogelijk. Een hoge emotiepiek (eventueel versterkt door coulrofobie of clownfobie) kan ertoe leiden dat je tegen de vlakte gaat. Ook een hartaanval door hevige emotie is niet uitgesloten.

Een andere zeer natuurlijke en verstandige reactie is weglopen… hoewel, ik kom dar later nog eens op terug. Zelfs heel instinctmatig een trap of klap geven valt nog perfect te verklaren. Zelf gezocht! Zorg er dan wel voor dat het steek houdt voor een procureur. Hier zal het “onmiddellijke noodzakelijke” aangetoond moeten worden. Als je een clown die 15 meter verder staat zelf benaderd om hem een trap te geven zal de procureur je zelfverdedigingsverhaaltje niet slikken.

Je mes nemen en steken is dan weer helemaal niet te verantwoorden. Eerst en vooral mag je geen mes op zak hebben en ten tweede is de actie niet proportioneel.

Om hulp roepen is een optie. Je kan daarmee de aandacht vestigen op de situatie maar het valt te betwijfelen of je er hulp door krijgt. Lees eens iets over het Bystander Effect.

Telefoon nemen en filmen? Vanop afstand is dat een goed plan omdat de politie aan de hand van de beelden de clown misschien kan identificeren.

De politie bellen is een goed plan. Tenminste als je zo’n clown vanop afstand ziet. Staat hij dichtbij dan zijn er een paar tegenacties mogelijk: terwijl je belt komt de clown dichterbij, agressie van de clown, de clown gaat met je gsm lopen, enzovoort. Je moet er rekening mee houden dat de politie niet altijd snel bij je kan zijn.

En wat is nu de beste reactie?

Het probleem is dat je het motief van de clown niet kent. Is het een pathologische agressieveling, een student die indruk wil maken op z’n vrienden, een overvaller of je neefje die je eens flink wil laten schrikken.

Tijdens zelfverdedigingstrainingen leer je heel snel situaties beoordelen (assessment). We vertrekken daarbij vanuit de schrikreactie. Je schrikt, schat in… en handelt. Zo leren we onze leerlingen dat ze naar de handen moeten kijken van mensen die hen (agressief, verdacht, plots) benaderen. In dit geval: heeft de mafkees een wapen vast of houdt hij iets verborgen? We leren onze leerlingen ook dat weglopen niet altijd de beste optie is. Weglopen moet je trouwens ook leren. Je zou niet de eerste zijn die zich vast loopt in een steegje of door de stress struikelt.

We leren onze leerlingen ook aan om rekening te houden met de gevolgen van handelingen. Het spreekt voor zich dat je jezelf fysiek mag verdedigen als je aangevallen wordt door een horrorclown. De beste reactie is echter altijd persoonlijk, ingegeven door ervaring, fysieke mogelijkheden, de wet, normen en waarden. Kijk maar eens op Facebook onder een post over zo’n horrorclown. Je wordt doodgeslagen door de “ik zou” ‘s. Mannen met stoere verhalen die geen rekening houden met de gevolgen. Als ik dan de vraag stel of ze bereid zijn te leven met de gevolgen komen de nuanceringen boven. Of niet. In zo’n geval volstaat het soms eens te vragen of hun partner bereid is de gevolgen van een stoere actie te aanvaarden.

Stel dat het je neefje is die je wil doen schrikken, voor hij je kan verwittigen geef je hem een trap, hij struikelt en valt verkeerd. Die “zelf gezocht” kan dan wel je verdediging zijn, maar noch de procureur, noch de familie zal het met je eens zijn. Gevolg: miserie.

Zelfverdediging is meer dan vechten. Veel meer zelfs. Vechten is maar een spreekwoordelijk brandblusapparaat. Efficiënte zelfverdediging is ervoor zorgen dat je veilig thuis geraakt. Als de clown gewapend is dan zal je er alles aan doen om de confrontatie op korte afstand te vermijden, je zal jezelf in veiligheid te brengen en de politie bellen. Dat is zowat de enige pasklare oplossing die ik wil geven. Al de rest zal afhangen van teveel factoren, sommige daarvan heb je in de hand, andere jammer genoeg niet.

Luc Van Laere

Ter info: onze vestiging in Lier organiseert op zaterdag 29/10 een ludieke doch nuttige worst case scenario workshop rond horrorclowns. Interesse? Niet-EKMA leerlingen betalen 10 euro bij aanvang. Aanmelden kan via mail naar: michaelsinger.pti@gmail.com. Minimumleeftijd: 18.