Vraag en antwoord

Omdat we nogal veel dezelfde vragen krijgen zetten we de meest gestelde voor u op een rijtje:

– Wat is de gemiddelde leeftijd in de volwassenen groep?

In principe is de minimumleeftijd 18 en de maximumleeftijd onbeperkt. In de praktijk ergens tussen de 20 en 60 tijdens de trainingen, tijdens de rustige lessen een occasionele uitschieter tot 70. Op sommige dagen (dinsdag en zondag) trainen de jongeren vanaf 16 mee.

– Kan ik trainen met een bril?

Ja, je koopt wel best een rubberen of silicone brilkoord om uw bril op de juiste plaats te houden. Deze brilkoorden kosten maximum €5.Nog beter: een sportbril maar dat is natuurlijk een iets grotere investering.

– Kan ik trainen met een beperking?

Alles hangt een beetje af van uw beperking. Uit principe vinden we dat iedereen zichzelf moet kunnen leren verdedigen maar we moeten de zaken realistisch bekijken. Als u door uw beperking meer aandacht vraagt dan gemiddeld dan raden we u aan om privélessen te  boeken.

– Ik ben anderstalig, kan ik bij de EKMA terecht?

Ja, de voertaal is Nederlands, vertaling naar Engels en Frans is beperkt mogelijk.

– Hoeveel keer per week kan ik les volgen of trainen?

We hebben een gigantisch aanbod, je kan zonder beperking trainen maar 2 tot 3 keer is realistisch.

Hoeveel keer per week moet ik les volgen?

U moet helemaal niks. We zijn niet het soort school waar iets moet.

Wanneer kan ik instromen?

Wanneer het u past. We werken niet met seizoenen, er is doorlopend aanbod. Iets minder in de vakanties maar we blijven open. U boekt een gratis proefles of training en als u nadien besluit om in te schrijven kunt u ook meteen beginnen. We hebben geen seizoen.

– Wat is het risico op blessure?

Een verstuikte vinger is nooit uit te sluiten maar gezien de nadruk op verantwoord trainen ligt is het risico beperkt. Van bij het ontstaan van de European Krav Maga Academy is er geen enkel ernstig incident geweest. Hier en daar wel een kneuzing en blauwe plek. Voetbal is gevaarlijker.

– Hoe vaak kan ik sparren?

We hebben iets beter dan sparren: Combat Krav Maga. Bij sparren weet je wat de ander z’n bedoeling is, bij Combat Krav Maga niet. Het kan net zo goed zijn dat hij/zij je om een vuurtje vraagt. Je leert daardoor de juiste beslissingen nemen ipv als een wilde gek op elke potentiële tegenstander slaan. Vergeet niet dat we bezig zijn met zelfverdediging, niet met sport.

– Ik wil rustig kunnen trainen zonder al dat machogedoe, kan dat?

Ja, absoluut. Tijdens onze selectie weren we ongewenste elementen. En als later blijkt dat we ons hebben vergist vliegen ze er alsnog uit. Naast veiligheid is ook sfeer een belangrijk element. Wannabees, macho’s, mensen met geldingsdrang en gefrustreerde idioten moeten zelfs niet eens de moeite doen om een proeflessen te boeken.

– Is Krav Maga gevaarlijk?

Tijdens de effectieve uitvoering in een levensbedreigende situatie wel. Daarom laten we ook niet iedereen toe. Tijdens lessen of trainingen niet. We investeren in trainingsveiligheid, al onze trainers en instructeurs weten precies waar het fout kan gaan en doen er alles aan om gevaarlijke situaties te vermijden.

– Wat is het verschil tussen jullie en andere groepen en federaties?

Onze aanpak. We streven naar een snelle progressie. Bij ons bent u een klant / leerling. U komt om iets te leren en het is onze taak om dat op een efficiënte manier aan te pakken. Geen stoere verhalen maar feiten, geen tovenarij en ingestudeerde dansjes maar werkende technieken en concepten. Geen 400 technieken maar een beperkte set, geen tientallen examens maar 3 niveaus.

– Hoe zit het met de wet?

We willen dat u zichzelf kunt verdedigingen zonder daarna 5 jaar in de gevangenis te moeten doorbrengen. We leren u handelen binnen het wettelijk kader van de wet op de zelfverdediging… maar soms stellen we eigen normen en waarden net iets boven de wet. Stel dat uw kind in gevaar is, op zo’n moment denk je niet altijd aan de juridische gevolgen.

– Wie volgt er zoal les bij de European Krav Maga Academy?

We hebben meer dan 300 leerlingen in Antwerpen. Een loodgieter, een binnenhuisarchitect, een aantal IT-ers, een paar havenarbeiders, een paar politie inspecteurs, aspirant politie inspecteurs, een verpleger, een paar huisvrouwen en mannen, een paar artsen, een paar advokaten, een veiligheidsexpert, verkopers, brandweermannen, een paar managers, een paar Para’s, een privéchaufeur, technisch tekenaars enz. Wat belangrijker is: allemaal leuke mensen.

– Zijn er ook vrouwen?

10% om precies te zijn.

– Ik heb jaren Karate / Thaiboks / MMA gedaan, kan ik dan sneller een hoog niveau bereiken?

Neen, niet persé. U zit mogelijks met een hoop slechte gewoonten die u moet afleren. Hoe langer u een vechtsport hebt gedaan hoe moeilijker het voor jou zal zijn. Alles hangt natuurlijk af van de trainingsintensiteit en uw absorptievermogen.

– Wat leer ik zoal?

Het gevecht vermijden, effectieve maar gemakkelijke concepten, technieken,en tijdens de trainingen: doorzetten,…

– Ik ben een goed thaibokser / MMA vechter kan ik nog iets leren?

Ja, Thaiboks of MMA is super maar het zijn sporten, er zijn regels. Bij ons zijn er enkel trainingsregels. Krav Maga is zelfverdediging, Thaiboks, MMA; Jiu Jitsu, Aikido enz. niet.

– Mijn BMI swingt de pan uit, is dat een probleem?

Wel voor uw gezondheid, niet voor uw deelname aan Krav Maga trainingen en lessen. In principe zou iedereen Krav Maga moeten kunnen beoefenen. Het is een misvatting dat u sterk, fit en gespierd moet zijn om u redelijk te kunnen verdedigen. Daarmee beweren we niet dat fit zijn niet kan helpen.

Ik heb al tegen 5 man gevochten en daar was zelfs 2 man bij met een mes, ik heb ze allemaal in prak geslagen. Kan ik bij u komen trainen?

Neen, blijf thuis en zet nog een Rambo film op.

Kan ik bij de EKMA arrestatietechnieken leren?

Natuurlijk, als u een dienstkaart heeft van de politie of als u kunt aantonen dat u als militair in een gevechtseenheid zit… we leren u dan net iets meer dan wat er in het handboek ‘handboeien’ staat en we leren u zelfs omgaan met de wapenstok als u dat wenst. We doen dat in besloten extra sessies waar burgers strikt niet welkom zijn.

– Hoe lang duurt het eer je iets bereikt in Krav Maga?

Dat hangt af van uw inzet en aanwezigheid. Na ongeveer 40 lessen zou u de basistechnieken moeten kennen. Nog eens 40 lessen later zou u ze ook moeten kunnen toepassen en zou u voldoende inzicht moeten hebben om een onverwachte stresssituatie de baas te kunnen. Als u consequent 2 keer per week komt trainen duurt het nog geen jaar eer u op een redelijk niveau zit. Gezien we met een planning werken kunt u er de lessen uitpikken die u interesseren.

– Ik ben nu sensei in een oosterse vechtsport, kan ik volgende maand instructeur worden?

Neen, u zult net als iedereen het traject moeten doorlopen. Eerst een L1 en L2 halen, dan de trainersopleiding volgen, de stagetrainingen geven en dan een jaartje meedraaien als trainer.

– Ik ben politieagent, men zegt me dat Krav Maga te agressief is. Klopt dat?

We kennen 3 afwerkingsopties: weglopen na wering/counter, neutraliseren (uitschakelen naar eigen inzicht) en in bedwang houden. Die laatste optie is perfect voor mensen uit de zorg én voor u. Bij de EKMA kunt u tijdens de les gewoon trainen wat u zou moeten trainen! We leggen zelden een afwerkingsoptie op…

Waarom vraagt u geen bewijs van goed gedrag en zeden?

Omdat zo’n bewijs niks zegt, niets kan voorkomen dat een totaal geestelijk gezond mens plots doorslaat en niks zegt dat iemand die vroeger ooit eens een fout heeft gemaakt diezelfde fout een 2de keer zal maken. Het vragen van zo’n bewijs is een beetje hypocriet. Onze selectieprocedure is simpel en onze opvolging ook. Wie niet in de groep past komt er niet in. Zonder discussie. Wie na verloop van tijd op ons (dat van de andere leerlingen en/of instructeurs) systeem begint te werken vliegt er onverbiddelijk uit.

– Hoe garandeert u de kwaliteit van de lessen?

De EKMA valt onder de Krav Maga Self Defense Federation vzw. Elke instructeur dient zich aan de regels van die federatie te houden. Dit zowel op het gebied van het pedagogisch plan, de visie en de technische richting. Verder is er vanuit de EKMA zelf een maandelijkse instructeursbijeenkomst en training, we hebben een permanent opleidingsplan en een kwaliteitscontrole systeem. Instructeurs die niet voldoen aan de strenge minimumeisen worden onder “curatele” geplaatst. In dat geval leggen we een strikte lesinhoud op en worden ze regelmatiger beoordeeld. Indien ze dat weigeren verbreken we de overeenkomst. De EKMA is de strengste Krav Maga school ter wereld. We stellen kwaliteit absoluut boven kwantiteit.

Hoe zit het met de link met Israël?

We hebben daar een paar vrienden zitten en daar chatten we wel eens mee, waarom? Sommige organisaties dwepen met een ‘master’ die ooit nog les zou hebben gekregen van de ‘uitvinder’ van Krav Maga, Imi Lichtenfeld… Die uitvinder heeft Krav Maga echter niet uitgevonden, Krav Maga is Close Combat en dat bestond al toen Imi naar het Israëlisch leger ging. Imi bracht Krav Maga naar de civiele markt en maakte iedereen duidelijk dat het een evolutief systeem was. Als we eventjes terugkijken naar wat Imi in die aren deed dan is dat niet echt iets dat nu nog van toepassing is.  Dus: hun leraar heeft les gekregen van iemand die les heeft gekregen van iemand die Krav Maga commercialiseerde… So?

– Organiseert u ook tour & train ‘vakanties naar Israël?

Neen, wij zijn daar zelfs absoluut tegen. De laatste jaren is iedere Israëli Krav Maga Master. Het probleem is dat men daar is beginnen inzien dat er geld te verdienen is met het uitreiken van certificaten. Een praktijk waar we ons van distanciëren. We kunnen u verzekeren dat de kwaliteit van de instructie daar soms onder het absolute minimum zit. Indien u naar Israël wil reizen dan kunnen we u wel en paar leuke plekjes adviseren, meer niet. We zijn geen reisbureau.

– Nodigt u soms grootmeesters, masters of topexperts uit?

Die zijn er niet, we hoeven u dus niet op kosten te jagen. We krijgen trouwens pukkels van mensen die zichzelf ‘grootmeester’, ‘master’ of ’topexpert’ noemen. Krav Maga is wetenschap. Meer niet. Lesgevers, trainers, instructeurs, experts, prima maar grootmeesters, masters en topexperts? Really?

De experts zitten bij de EKMA. En dat komt goed uit. Het enige wat u moet doen om les te krijgen van een competent instructeur is naar een training of les komen.