Over straatvechters

“Ik ben eigenlijk een straatvechter, ik heb jaren vechtsport gedaan”, zei hij.

Ik weet dat ik na zo’n uitspraak zou moeten zwijgen. Een gewone “ow” met opgetrokken wenkbrauw had moeten volstaan. Maar neen, het was weer sterker dan mezelf. Toen ik hem vroeg wat het één met het ander te maken heeft spande hij z’n spieren. Was het van de spanning of om zijn eerdere woorden kracht bij te zetten?

Het probleem voor mijn gesprekspartner was dat ik perfect weet wat een straatvechter is. Ik was er namelijk zelf eentje. Ik weet dus ook dat straatvechten niks te maken heeft met vechtsport of spieren. De straatcultuur is er eentje van misleiding en bedrog,  bijna constant op je hoede zijn. Je bent een goede straatvechter als je leper bent dan je tegenstander.

Er is niks stoer aan “straatvechter” zijn. Integendeel. Eigenlijk is het gewoon zielig, het ook niet iets waar ik fier op ben. Ik had eigenlijk op school moeten zitten maar koos ervoor om spannende dingen te doen. Een beetje macho zijn en rondhangen. En natuurlijk kom je dan in de problemen. Problemen die werden opgelost door te vechten.

In die tijd heb ik assenbakken naar m’n hoofd gekregen, ben ik aangevallen met barkrukken en heb ik verschillende keren een mes tegen m’n lichaam gehad. Ik kreeg te maken met dealertjes (mijn favoriete doelwitten), intimidatie en andere onzin. Mijn levenslust en bereidheid was echter altijd groter dan die van mijn tegenstanders en het aantal kwetsuren bleef beperkt. In die periode heb ik honderden incidenten meegemaakt, zowel in dancings als erbuiten. Sommige lachwekkend, andere bijzonder ernstig.

Achteraf bekeken was het allemaal nogal dom. Je kan nu waarschijnlijk wel begrijpen waarom ik lach als iemand zich een straatvechter noemt op zijn 35e. Been there, done that… toen ik 17 of 18 was. Als je 35 bent moet je dat stadium toch een groot deel ontgroeid zijn, niet?

Behalve bij instrumentele agressie is bijna elke fysieke confrontatie te herleiden tot ego. Schakel dat ego uit, pas de juiste tactieken toe en het komt niet tot een fysieke confrontatie.

“Ik wil die Krav Maga ook kunnen…”, nog voor hij was uitgepraat zei ik dat hij niet in de groep zou passen. “Ja, dus mensen die worden aangevallen die kunnen hier niet komen trainen?”, vroeg hij. Toen ik hem vertelde dat de reden waarom hij werd aangevallen bij hem lag schrok hij. “Aja”… aja. Je houding op straat zorgt ervoor dat andere mannetjes zich bedreigd voelen. Er worden blikken uitgewisseld waarna de Monkey Dance begint. Soms eindigt die Monkey Dance nog voor de eerste slag valt, soms valt er ook maar 1 slag maar als de 2 mannetjes bereid zijn komt er een gevecht. Als 1 van de twee mannetjes wegwandelt zal de andere misschien nog een beetje stoer doen maar uiteindelijk is zijn territorium weer veilig en kan er weer overgegaan worden tot de orde van de dag. Meestal, want soms is het ego van diegene die wegwandelde groter dan zijn verstand en keert hij terug…

Ik was een onnozelaar. Gelukkig ben ik niet ingegaan op dat verwijt anders lag ik misschien nu nog op de de afdeling intensieve zorgen of hing er een veroordeling wegens slagen en verwondingen boven m’n hoofd.

Bovenstaand filmpje is een mooi voorbeeld van een Monkey Dance. Kijk naar de houdingen van de mannetjes. Leer dit gedrag herkennen en speel het spel niet mee. Je zal maar tegenover een betere straatvechter staan, je zal maar tegenover een gewapende straatvechter staan…

Straatvechten en zelfverdediging

Je kan toch moeilijk zelfverdediging pleiten als je beiden beslist hebt om te vechten… ook niet als je verliest. Net daarom leren we onze leerlingen omgaan met moeilijke, lastige en agressieve situaties.  We zorgen ervoor dat ze het fysieke element leren vermijden.  We leren hen echter ook om verstandig om te gaan met fysieke confrontaties zodat ze niet op het beklaagdenbankje terecht komen na zichzelf te hebben verdedigd.

Ik zeg vaak dat je bij ons niks kan komen doen als je niet over een basisset sociale skills beschikt en een gemiddeld IQ hebt. Meer nog, we zijn dan niet eens bereid om je iets te leren. Het voordeel daarvan is dat ik een heleboel zaken niet moet uitleggen waardoor er meer tijd is voor nuttige zaken.

Luc Van Laere

Hoofdinstructeur EKMA

De term Monkey Dance komt uit het boek Meditations on Violence, Rory Miller 2008, te koop via Amazon https://www.amazon.com/Meditations-Violence-Comparison-Martial-Training/dp/1594391181