Een overval zei u?

Untitled-1Telkens er een bericht over een overval verschijnt op Facebook zijn de stoere reacties niet te tellen. “Ik zou…”, “Ik loop altijd met een wapen op zak en…”. Echt?

Neem nu deze situatie:

GVA ANTWERPEN – 12/11/2015 – http://www.gva.be/cnt/dmf20151112_01966383/man-31-met-geweld-overvallen-door-viertal-voor-40-euro

Op de Brouwersvliet is een 31-jarige Antwerpenaar woensdagochtend gewond geraakt na een overval door vier mannen.

Het slachtoffer had net geld afgehaald toen hij op de hoek van de Brouwersvliet en het Falconplein werd aangesproken door een man met Nederlands accent die de weg naar Café d’Anvers vroeg. Plots kwam er een tweede man achter het slachtoffer staan, en een derde naast hem. Een van de verdachten nam 40 euro uit zijn broekzak.

Een vierde verdachte kwam aangereden. De drie overvallers stapten in, maar het slachtoffer probeerde zijn geld nog terug te krijgen en hield het achterste portier tegen. Hij kreeg enkele slagen, maar gaf niet op tot een van de verdachten hem met een mes bedreigde.

De vier verdachten reden weg in de richting van de Waaslandtunnel. Het slachtoffer raakte gewond aan de ribben en ledematen. De overvallers zijn voorlopig spoorloos.

Wat had u gedaan? Wat is u die 40 Euro waard?

Eén van de reacties die ik op Facebook las: “Een stamp om enen weg te duwen en die andere een pak slaag!”. En weeral stel ik de vraag: “Echt?”. Naast het feit dat dit een grove onderschatting is van de 3 overvallers zijn er toch een aantal zaken die moeilijk te voorzien zijn. Een paniekreactie van de gewapende belager bijvoorbeeld. Is die 40 Euro u een messteek waard? En zelfs als er geen wapen bij te pas komt: is die 40 Euro een pak slaag waard?

Bij een overval is het sleutelprincipe RAAK. Rustig blijven, Aanvaarden, Afgeven en Kijken.

Jamaar, ik dacht dat ik ging leren vechten?

Klopt, maar het vechten is maar een onderdeel van Krav Maga. U moet vooral iets leren over gedrag, pre-assault indicatoren, en u moet correct leren reageren op moeilijke situaties. En ja, we leren trappen en stoten, ontsnappen uit verwurgingen en grepen, we leren mesbedreigingen oplossen, we leren hoe een vuurwapen te ontwapenen maar altijd gekaderd. Altijd binnen een duidelijke context. Altijd voor als het echt niet anders kan.

Bij Krav Maga staat uw veiligheid en de veiligheid van uw geliefden centraal. Het is dus essentieel dat u de juiste beslissing neemt, en net daarom is ons antwoord niet altijd per definitie vechten. 

Het is te gemakkelijk om na de feiten met een “ik zou” verhaaltje te komen. Tijdens onze praktijksimulaties zien we heel vaak dat leerlingen die eerder een duidelijke visie hadden over een situatie helemaal anders reageren tijdens de uitvoering. Meestal omdat ze dan pas inzien dat het allemaal niet zo simpel is. Een verhaal op papier is maar een verhaal. Leest u het artikel nog eens en beantwoord dan de volgende vraag:

  • Zou het slachtoffer de situatie vermeden kunnen hebben mocht hij de pre-assault indicatoren hebben opgemerkt?

Aan zo’n overval gaat een typisch gedrag vooraf: er is communicatie tussen de aanvallers, de aanvallers checken of er getuigen in de buurt zijn, ze verbergen hun gezicht, ze laten u stoppen en leiden u af. Het spreekt voor zich dat u dit alles zou kunnen missen. Hoewel. Dat ze u laten stilstaan kan moeilijk gemist worden. Hier is de oplossing vaak: “sorry, geen idee”, terwijl u niet blijft stilstaan. Het gaat er om geen gemakkelijk slachtoffer te zijn, een bewegend slachtoffer is moeilijker in te sluiten.

  • Zou het slachtoffer geslagen zijn mocht hij het RAAK principe hebben toegepast?

Het slachtoffer heeft de pre-assault indicatoren duidelijk gemist: Er was geen ontkomen aan. Ego opzij schuiven, geld afgeven en de politie bellen…

Luc Van Laere

Wens je Krav Maga te volgen? Er zijn 2 opties: de gewone lessen en trainingen en de cursussen. Voor de gewone lessen en trainingen kan je gratis een aantal sessies meedoen na reservatie. Voor de cursussen is dat uiteraard niet mogelijk. Meer info over de cursussen staat hier.

Eén gedachte over “Een overval zei u?

Reacties zijn gesloten.