Wat bij een Active Shooter Event of terroristische aanval?

akmsGeweerschoten, actie…

Was het maar zo simpel. Elke gewone burger die geweerschoten hoort zal eerst een Normalcy Bias ervaren. Die Normalcy Bias is een copingmechanisme waardoor uw hersenen het geluid gaan koppelen aan een geluid dat ze kennen, vuurwerk bijvoorbeeld. Net die cruciale seconden tussen het eerste schot en het besef dat er echt iets ernstig aan de hand is kunnen het verschil betekenen tussen leven en sterven. Plots staat de schutter in dezelfde ruimte en leegt hij koelbloedig het magazijn van zijn (aanvals)geweer op de aanwezigen. Het volgende probleem dient zich aan: ontkenning. “Is dit echt?”, weeral gaan cruciale seconden verloren.

Een standaardmagazijn van de bij terroristen populaire AK47 heeft 30 kogels, het wapen kan die kogels volautomatisch in een paar seconden afvuren waarna de schutter moet herladen. Half automatisch, waarbij de schutter voor elke kogel de trekker moet overhalen haalt het wapen 40 kogels per minuut. Het herladen duurt 3 seconden, een getrainde schutter doet het nog sneller.

Vluchten of vechten?

Vluchten moet sowieso de eerste optie zijn, de regel is: ADD. Avoid confrontation, Deny entry, Defend.

Naast vluchten en vechten is er echter nog een derde mogelijkheid: bevriezen. Het probleem met die mogelijkheid is dat die je kans op overleven eerder verkleint. Eén van de manieren om een vriesreactie te omzeilen is boosheid. Door boos te worden op de situatie of dader(s) lok je een vechtreactie uit. Deze vechtreactie uit zich niet per definitie in worstelen, slaan of trappen maar in actie ondernemen.

Avoid confrontation

Het vermijden van een situatie is iets waar we bij de European Krav Maga Academy hard op hameren. We onderzoeken dadergedrag aan de hand van getuigenverklaringen, beelden van bewakingscamera’s en praktijksimulaties. De bevindingen delen we in onze lessen en trainingen.

Het spreekt voor zich dat vermijden niet altijd mogelijk is. Als er plots iemand met een vuurwapen voor je neus staat dan zijn je opties beperkt. Ga dan naar stap 3, Defend.

Deny Entry

Vluchten is niet mogelijk? De enige optie is je verstoppen? Uit statistieken van het Amerikaanse Department of Homeland Security blijkt dat er tot nu geen enkele Active Shooter een deur heeft ingebeukt. Sluit de deur. Alhoewel, dat lijkt eenvoudiger dan het is. Als je tot het besef bent gekomen dat er mogelijks een schutter onderweg is naar je locatie zal je stress ervaren. Een sleutel zoeken en een slot dichtdraaien wordt dan plots minder evident.

We raden verantwoordelijken van mogelijke doelwitten aan om een deurspie bij te hebben.

Defend

We zijn niet het soort school dat superheld verhalen vertelt. De realistische benadering van het probleem staat centraal. Fysieke verdediging is enkel van toepassing als er geen andere mogelijkheden zijn.

Het ontwapenen van iemand die meer dan een meter van je af staat is zo goed als onmogelijk. Het ontwapenen van een getraind aanvaller zal bijna zeker leiden tot verwondingen. Maar goed, er zijn geen opties meer dus het moet wel. De techniek die de meeste kans maakt is zwermen. De term klinkt iets beter in het Engels, swarming. Met een groepje mensen de aanvaller overdonderen. Het probleem bij deze techniek is het feit dat een niet getrainde groep elkaar onbewust kan tegenwerken waardoor het risico op blessures verhoogt. De grote vraag is ook: wie? Logischerwijze zouden dat de mensen die het dichtst bij de aanvaller staan moeten zijn.

Als de aanvaller op komst is, je kan de deur niet sluiten en er is geen vluchtweg dan verhoog je je overlevingskans door laag, gehurkt naast de deur post te vatten en de aanvaller te overrompelen. Eventuele andere aanwezigen kunnen allemaal langs dezelfde muur post vatten.

Stappenplan

  • Je hoort schoten, verlies geen tijd, zoek niet naar bevestiging, als je denkt schoten te horen ga dan onmiddellijk weg van de schoten naar een veilige locatie, liefst buiten het gebouw. Indien dit niet kan ga naar een veilige ruimte die van binnenuit af te sluiten is.
  • Laat je bezittingen achter.
  • Als je buiten bent ga dan niet in groep staan, neem geen openbaar vervoer.
  • Bel de hulpdiensten, zeg je naam, geef de locatie van de schoten en andere info, geef je huidige locatie, vraag de politie je te bellen als de situatie veilig is en zet meteen je GSM op stille modus en hou je toestel in de gaten.
  • Als je in een veilige ruimte zit doe je het licht uit (zet ook computermonitoren uit), sluit gordijnen, barricadeer de deur (zelfs als ze gesloten is) en wees stil. Geef geen antwoord als iemand roept. Ga niet allemaal samenzitten als je met meer bent, verschuil je achter zwaar meubilair.
  • Als de situatie veilig is en je bent er zeker van dat de politie de situatie onder controle heeft blijf je waar je bent. Hou ten allen tijde je handen zichtbaar. Maak geen plotse bewegingen. Verwacht dat je ruw aangepakt zal worden. De politie kan niet zeker zijn dat er zich geen schutter of erger terrorist onder u bevindt. Volg de bevelen van de politie op zonder vragen te stellen. Als je medische hulp kan bieden zeg dan kort wat je bent en dat je kan helpen. Wees niet verontwaardigd als ze je hulp weigeren.

Jamaar…

Inderdaad, er zijn zeker een aantal “jamaars” te bedenken. In bovenstaande tekst blijf ik aan de oppervlakte van het probleem. Er zijn er een hoop parameters die de situatie bijzonder complex maken.

Ik heb het opzettelijk niet over detectie, vooral omdat dit niet in een paar woorden is neer te schrijven. Hoewel: “wees waakzaam”. Als je een onbekende locatie binnenstapt is het niet onverstandig om de vluchtwegen te checken.

Dat ik deze tekst nu plaats is uiteraard geen toeval. We zijn bij de EKMA al een tijdje bezig met de problematiek van de Active Shooter en terreuraanvallen. De moslimterreur in Parijs zette me ertoe aan deze korte tekst te plaatsen om u een inzicht te geven, niet om angst te voeden.

Luc Van Laere

Wens je Krav Maga te volgen? Er zijn 2 opties: de gewone lessen en trainingen en de cursussen. Voor de gewone lessen en trainingen kan je gratis een aantal sessies meedoen na reservatie. Voor de cursussen is dat uiteraard niet mogelijk. Meer info over de cursussen staat hier.

www.kmsdf.eu (Gratis proeflessen zelfverdediging te Antwerpen, Brasschaat, Sint Niklaas, Puurs, Halle Zoersel, Turnhout, Zelzate, Heusden, Oostakker)

Bronnen:
www.dhs.gov
The Unthinkable: Who Survives when Disaster Strikes – and why. Three Rivers Press. 2008. ISBN 978-0-307-35290-3.