fbpx

Na elk ernstig incident bulken de sociale media van de goedbedoelde ‘veiligheidstips’. Eén van de meest tenenkrullende tips is die van het suikerklontje.

Er zijn er nog: haarlak, deo, kobutan (of is het nu kubaton, een stokje dus)… allemaal zaken die je, volgens de tipgevers, als vrouw kan gebruiken om je te verdedigen tegen een kinkel met slechte bedoelingen.

Echt?

Wel, neen. Helemaal niet. Zo’n kinkel kiest, stalkt, spreekt soms aan en slaat dan toe. Oja, mocht je je afvragen waarom we ‘kinkel’ gebruiken: we verkiezen dit woordje boven crapuul, smeerlap, rotzak, lowlife, gefrustreerde en ander fraais omdat er ook kinderen meelezen. Al maak ik me nu net de bedenking dat die kinderen waarschijnlijk meer woordjes kennen dan wij samen. Bon, de kinkel heeft een plan en slaat toe. Omdat die tips gegeven worden aan mensen zonder enige training, vooral op het vlak van bewustzijn en gevaarsherkenning, zal de aanval vaak plots zijn. Plots, als in plots stress. Wegvallen van fijne motoriek of erger nog: bevriezen. Als je niet getraind bent om het object waarmee je jezelf wil verdedigen uit je zak (holster, handtas, handschoenkastje) te halen onder stress dan wens ik je veel succes.

Los daarvan, en nu even ernstig: dat suikerklontje, hoe lang zit dat in je jaszak? Proper…

Aja, maar ik heb dat klontje altijd vast als ik over straat loop…

Een suikerklontje? Ok. Gezellig. Van een deo, haarlak of kubadinges zou ik dat nog kunnen aannemen maar van een suikerklontje? Komaan. Maar goed, for the sake of argument.

Je hebt dat klontje vast. De kinkel heeft dat niet gezien, chanceke. Je haalt uit… wacht. Weet je wel hoe je moet uithalen. “Zeg, ik ben niet lomp hé, hij heeft me vast, naar zijn gezicht natuurlijk”. Klopt, naar z’n gezicht. Maar hoe? hoe heb je dat klontje vast? Puur voor de fun hebben we dat daarnet eens op mijn arm geprobeerd. Resultaat: niks. Echt niet, geen pijn. Nathalie deed toch haar best. De suiker is ook niet meer wat hij geweest is zeker? De ’tip’ gaat al mee van toen ik kleintjes was (lang geleden). Zelfs de suikerklontjes zijn zachter geworden.

Geurige zelfverdediging

Op naar de Kruidvat voor wat deo en haarlak. Blijkt dat die producten ook alsmaar veiliger worden. Ze irriteren niet meer. Vroeger was het janken als je haarlak in je ogen kreeg. Ik herinner me nog dat m’n moeder altijd haar ogen afschermde en ook als je in die walm liep had je het zitten. Idem met deo. Tijd voor een test? Wel ook dat viel reuze mee. Het heeft er me niet van weerhouden om dat paasei van tafel te nemen.

Stokje

Ja, om drukpunten mee te ‘bewerken’ (niet mijn woorden). Komaan, really? Succes. Echt. Er was er jaren geleden eens eentje die dat wou testen in een Combat Training. Lachen! Het lukte pas een beetje als de verdediger meewerkte. En dan nog want zodra het drukpunt werd aangeraakt kreeg meneer kobutan een klap in z’n gezicht.

Wat dan wel?

Preventie voor alles. En daarmee bedoelen we niet dat iemand die iets overkomt schuld heeft aan de situatie. Het is en blijft de kinkel zijn schuld. Heren, gelieve niet naar Unia te stappen omwille van die ‘zijn’, er zijn statistieken die mijn gelijk bewijzen. Testosteron of door macht gedreven mormels hebben een modus operandi. Ze doen de dingen die ze doen buiten het zicht of proberen af te zonderen. Ze slaan niet altijd plots toe, soms is er een interview om te zien of je wel een goed (lees geschikt) slachtoffer bent. Soms, en zelfs meestal bij aanranding en verkrachting zijn ze gewoon vriend, kennis of familie. Soms bouwen ze schuld op, manipuleren ze en gaan ze ‘proben’. Eerst eens met hun handen door je haar, als ze geen negatieve reactie krijgen leggen ze die hand op je borst. Herken de signalen. Weet hoe predatoren tewerk gaan en trap niet in de val.

Naast preventie en bewustzijn heb je uiteraard ook de fysieke actie. Punt is dat ze je willen wijsmaken dat het voldoende is om wat op een bokszak te slaan om jezelf te leren beschermen. Bad news: het is niet waar. Je moet de juiste dingen trainen (dus geen wedstrijdtoestanden waarbij je een hoop niet mag doen wegens te gevaarlijk). Boksfit, boksfun en ja, ook onze CombatFit is cardio, workout. Niks meer. Dat je trainer er af en toe een tip tussengooit is leuk maar niet genoeg. Je moet onder stress trainen en onder die stress de juiste beslissingen leren nemen. Je moet leren slaan en trappen terwijl je zit, ligt, en half uit je auto hangt.

En welke wapen kan ik dan wel gebruiken?

Volgens de wet is elk object dat je gebruikt als wapen een… wapen. Dus ook je sleutel. Als je bijvoorbeeld iemand z’n oog uitsteekt en blijkt achteraf dat die man je gewoon een vuurtje kwam vragen dan heb je een gigantisch probleem. Begint het te dagen dat je die dingen op de juiste manier moet trainen? Heb je er al bij stilgestaan dat het vaak de overwinnaar is die mee moet met de politie? Alles draait dus om de juiste beslissing op het juiste moment. Wat ons betreft zijn goede wapens de objecten waarvan je achteraf kan zeggen dat je ze al vast had: sleutels, GSM, pen. De opgesomde objecten zijn ook objecten die je al heel vaak uit je zakken of handtas hebt gehaald, zelfs onder stress. Op zich is dat al een beetje training. Je houdt zo’n object onverdacht vast. Voor de kinkel mag het er niet uitzien alsof je je bewapend hebt. Trouwens, da’s nog zo’n mythe: het is niet omdat je je sleutels in je hand hebt dat je de kinkel afschrikt.

En hoe moet ik slaan?

Hamerslagen met GSM zijn gemakkelijk te leren en zeer efficiënt. Als ik niet genoeg tijd krijg om iemand iets nuttig aan te leren dan ga ik voor die slag. Denk locomotief, sla door je object. Gebruik niet alleen je triceps maar ook je schouderspieren en gooi je ganse gewicht (jaja, zelfs die volle 50Kg kunnen het verschil maken) in de strijd. Haal vooraf niet zichtbaar en ver uit.

Als je sleutels wil gebruiken: 1 sleutel, de grootste en eventueel scherpste neem je vast zoals je een deur zo openen, onverdacht weet je nog? Je krabt ermee naar het gezicht, de handen en wat je maar kan raken.

En dat is het dan?

Neen, maar geef toe dat het nu al een te lange tekst is geworden. Je kan nog iets meer info halen uit deze hand-out. Je kan ook nog een gratis en vrijblijvende proeftraining boeken via deze site.

(c) Luc Van Laere met assistentie van Nathalie Heylen