
Omgaan met moeilijke buren
De meeste buren zijn hulpvaardig, leuk, of je hebt er gewoon geen last van. Iedereen heeft echter zijn karakter en niet alle karakters zijn compatibel. En soms heb je ook gewoon pech, een toxische buur…
Preventief
Je wil verhuizen, dat komt er dus op neer dat je niet alleen een nieuw huis zoekt, je krijgt ook nieuwe buren. Proficiat!
Kijk eens op Google maps, let vooral op: een hoop brommertjes voor de gevel, een stort in de tuin.
Rij ’s nachts eens een paar keer met open raam door de wijk en luister. Focus op blaffende honden, lawaaierige gezinnen.
Wandel eens door de buurt net voor of na schooltijd, een gezin met 7 kinderen = lawaai, een skateramp, trampoline of basketring: lawaai. Vooral basketten is lawaaierig. Praat ondertussen ook eens met mensen uit de buurt, zeg dat je een huis wil kopen in de buurt. Als er problemen zijn dan willen mensen die vaak ook kwijt.
Vraag eens na wie met iedereen problemen heeft, het is vaak een teken aan de wand.
Ga bij je prospectietocht voor een nieuwe woning al een paar keer naar de buurt bakkers, de lokale frituren en/of de buurtkapper. De winkelier, friturist en zeker de kapper kent de buurt en vaak ook de lastige buren.
Als je net gekocht hebt of verhuisd bent, ga je dan even voorstellen. Begin met “Vind je het erg dat ik je even lastig val (of stoor)?”. Deze vraag is zo geconstrueerd dat je een ‘neen’ als antwoord krijgt, ze geeft de antwoorden controle over de situatie.
Als je een nieuwe buur krijgt, ga jezelf dan even voorstellen. Ok, de etiquette schrijft het anders voor, hij moet zich komen voorstellen, maar misschien kent je nieuwe buur die regeltjes niet, misschien wil hij je niet storen, misschien…
Geef bij een kennismaking je voorkeurscontactgegevens, email of gsm. Vermeld bij gsm je voorkeur: whatsapp, sms of gewoon bellen. Neem iets kleins mee. Weet dat de meeste gebakjes en kunstwerkjes meteen in de vuilbak belanden. Wees creatief, laat zien dat je blij bent dat je hen leert kennen maar ‘don’t overdo it’. Hou je attentie neutraal.
Laat bij kennismaking vallen dat ze je mogen contacteren bij overlast of als ze een vraag hebben over de buurt. Dit geeft aan dat je open staat voor communicatie en dat je gesteld bent op rust.
Als je gaat verbouwen kan je dat best melden, vraag ook eens of je buur in shiften werkt zodat je daar rekening mee kan houden.
Soorten lastige buren
Onderstaande beschrijvingen hoeven niet per definitie overlast te betekenen, alles heeft te maken met de frequentie en je tolerantie. De lijst is uiteraard niet volledig, dit zijn echter de meest voorkomende veroorzakers van problemen.
Lawaaierige buren. Gezinnen met veel kinderen, gezinnen van culturen waar het gewoon is om te roepen. Ruziënde koppels.
Lijntjestrekkers. Type ‘dit blad is van jouw boom’, of ‘de regel is…’.
Negligente diereneigenaars. Mensen die een blaffende hond alleen laten. Mensen die er geen graten in zien dan hun kat je tuin komt bemesten.
Dealers. Nachtelijke, vaak korte bezoekjes. Maar ook de wettige dealers, mensen die spulletjes verkopen in bijberoep kunnen voor overlast zorgen.
Café. Kijk, als je naast of boven een café gaat wonen… het is een beetje als naast een luchthaven gaan wonen omdat de prijs zo laag is, en dan beginnen klagen dat je de vliegtuigen hoort.
Frituur, snackbar. Van de geur van de bereidingen, pakjes friet op je vensterbank, kots tegen je gevel tot ratten. Verwacht niet dat de lagere prijs niet aan een hoge kost komt.
Den Aldi. Een warenhuis naast de deur is vaak een bron van ergernis: achtergelaten verpakkingen, sigarettenpeuken én klanten dei vinden dat ze wel even voor je garagepoort mogen staan. Even maar…
School. Een school zorgt voor overlast, hou er rekening mee dat de school er al eerder was en dat jij ervoor gekozen hebt om naast de school te gaan wonen. Scholen breiden uit. Het voordeel is echter wel dat je afspraken kan maken met de directie.
De kinderopvang. Een kinderopvang is overdag lawaaierig. Als je in shiften werkt is het dus niet de ideale buur.
Automonteurs. Halve auto op de oprit en elke zondag sleutelen. Het kan handig zijn maar… er staat wel altijd een halve auto naast je deur.
Mafkezen. De gekken, de weirdo’s. Vaak geen probleem, maar ze kunnen door om het even wat getriggerd worden. En eens ze getriggerd werden blijven ze vaak problemen veroorzaken.
Miss High Heels. Mevrouw draagt hoge hakken. Altijd… Vooral zeer vervelend als bovenbuur.
Muzikanten. Meneer speelt bombardon… mevrouw zingt opera.
De Fans. Fan van Andre Hazes of Barbara Streisand? Elke dag dat zelfde liedje, luid.
Dronkaards. Zatte mensen maken heel veel lawaai als ze stil willen zijn.
Extreme klussers. Boren, zagen, kloppen. Op elk moment van dag.
Extreme verzamelaars. Iemand die Matchboxjes verzamelt zal zelden overlast veroorzaken maar een verzameling plankjes, banden, motorkappen in de tuin?
Soms ligt het gewoon ook aan jezelf
Voor je de boel op stelten zet praat je de situatie best eens door met een goede vriend, misschien ben je gewoon niet tolerant. Misschien heb je net een beetje een moeilijke periode of zijn je verwachtingen onrealistisch. Als je in een appartementsgebouw gaat wonen met buren onder, boven links én rechts van jou, dan weet je dat je meer risico loopt op overlast. Vooral mensen die van een alleenstaand huis komen hebben het daar moeilijk mee. Geef het wat tijd.
Hoe pak je het aan?
Pluis de reglementen uit. Feit: overlast is overlast. Het is een mythe dat je tot 22u lawaai mag maken en het verhaal ‘een kat is een vrij dier’ is maar gedeeltelijk waar. Misschien is hetgeen jij overlast noemt geen overlast.
Beter iets te snel dan een beetje te laat. Eens je het laat aanslepen zal je vaak te beschuldigend en emotioneel zijn bij het gesprek. De buur weet misschien niet eens dat hij voor overlast zorgt.
Praat eerst met de overlast veroorzakende buur, begin er niet over terwijl er anderen bij staan. Dat laatste zorgt bijna altijd voor nog meer problemen.
Pas nadat je er met je buur over hebt gepraat, praat je er over met andere buren. Vraag of ze er ook last van hebben. Zo kan je een situatie vermijden waarbij één van de buren tegen de overlast veroorzakende buur gaat zeggen dat je achter z’n rug bezig bent.
Wees niet beschuldigend. ‘Jij’ en ‘ik’ vermijden. ‘Jij’ is beschuldigend en met ‘ik’ moet je opletten dat het niet lijkt alsof alles altijd om jou moet draaien.
Maak er geen drama van, probeer tot een oplossing te komen.
Een compromis is niet altijd een goede zaak! We hebben de neiging om voor een alles naar een compromis toe te werken, ga voor een ‘win’. Als je buur dagelijks voor een gigantische reukhinder zorgt waardoor je moet braken dan is het compromis dat hij het maar wekelijks meer zal doen gewoon waardeloos. Hij moet het nooit meer doen.
Documenteer het probleem van bij het begin. Stel dat het uit de hand loopt, dan heb je toch een dossier.
Verwittig eerst altijd mondeling dat je stappen gaat ondernemen, stuur daarna meteen een aangetekende brief.
Bij geen reactie kan je een tweede aangetekende brief schrijven met nu de verhuurder, het immo (verhuur) kantoor, de syndicus en/of een andere betrokken buur in CC.
Blijf bij de stelling ‘jammer dat het zover is moeten komen, we kunnen dit nog altijd oplossen’.
Zoek een bemiddelaar. Dat kan een andere buur zijn, hoewel je die waarschijnlijk niet in een moeilijke positie wil brengen. Je bent dus best met iemand van een wijkteam.
Als er geen reactie of verbetering komt na de tweede aangetekende brief neem je best contact op met het wijkteam van de politie of stap je naar de vrederechtbank.
Wraak
Verleidelijk, maar hou er rekening mee dat je niet weet hoe ver je lastige buur wil gaan. Door wraak te nemen maak je er een pokerspelletje van. Vergeet niet dat sommige mensen meer tijd, meer vrienden en meer resources hebben.
Denk altijd na over de mogelijke gevolgen en weeg die af tegen de voordelen. Als je even je emoties aan de kant zet, zal je vaak tot de conclusie komen dat het de moeite niet waard is.
Verhuizen?
Kijk, als je de verkeerde keuze hebt gemaakt dan is verhuizen soms echt wel de beste optie. Stel even dat je zonder het te weten in een probleemwijk bent gaan wonen; drugsdealer links van je, gezin met 8 kinderen recht. Een overbuur die meer feestjes geeft dan de Carré. Je hebt je vergist. Soms kan je niet winnen of is het parcours te duur.
Burn-Out
Je zou de eerste niet zijn die er onderdoor gaat na een aanslepende burenruzie. Zorg dat je preventief tewerk gaat, praat, zet je emoties even opzij, wees tolerant, laat de situatie niet escaleren. Voor je het weet zit je met een verhaal dat helemaal buiten proportie is gegroeid… voor een akkefietje.
Nathalie Heylen
Luc Van Laere