fbpx

Festival veilig

Waar veel jonge mannen samenkomen en alcohol geschonken wordt, is het risico op problemen acuut. Zo’n festival heeft nog extra katalysatoren: opzwepende muziek, de onweerstaanbare drang om op te vallen, de opeengepakte massa… Daarnaast is zo’n festival een fantastisch werkterrein voor predatoren op zoek naar kostbaarheden en weerloze meisjes.

Redenen genoeg om het even over festival veiligheid te hebben.

Voorbereiding

Zorg dat je geïnformeerd bent. Weet waar de parkings zich bevinden en waar je die tent mag opzetten. Pluis de website van het festival uit, er staan soms nuttige tips op.

Koop een goedkope(re) GSM. Zorg wel dat je foto’s kan nemen. Het doet minder hartzeer als dat goedkope ding gestolen wordt én zo’n basic GSM houdt het ook langer uit.

Geen zin in een nieuwe GSM maar je wil wel blijven genieten van al die leuke smart apps waarvoor je echt wel een S10 of de laatste nieuwe I-Phone en megaveel batterijcapaciteit nodig hebt? Koop dan een opwindlader of powerbank met zonnecel en activeer ‘find my phone’ of vergelijkbare traceringsapp.

Koop een buidel/heuptasje. En neen, het ziet er niet uit… maar die malle zakjes zijn wel ideaal om kostbaarheden in te bewaren. Het zou niet slim zijn om die dure dingen die je absoluut nodig hebt in je tent te laten.

De dure dingen die je absoluut niet nodig hebt laat je uiteraard gewoon thuis.

Kijk eens na of je cashless kan festivallen. Sommige organisatoren werken met oplaadbare bandjes. Let wel op want die dingen zijn waarschijnlijk gewoon te hacken.

Neem mee wat je nodig hebt, zo is het niet bijhebben van een condoom op cruciale momenten best wel dramatisch.

Men neme ook mee: Ibuprofen tegen de pijntjes.  Imodium, Barexal of Enterol tegen hamburgers die niet genoeg gebakken waren en oordopjes!

Insuline of andere medicatie die koel bewaard moet worden kan je in bewaring geven bij de hulpposten.  

Drank?

Drank en veiligheid gaan niet samen. Maar ’t Is natuurlijk wel een festival. Je bent niet diegene die bijgekleurde wodca binnensmokkelt in een fles mondwater, toch? Je gunt de festival organisator z’n winst én je wil vriendjes blijven met de security. Wees gerust, ze kennen de trukken van de foor. Ook die van de tamponflesjes.

Drugs?

Drugs zijn een mega probleem op festivals, dit omdat er nogal wat onbetrouwbare dealers rondlopen die vooral snel geld willen verdienen. Je wil niet weten wat ze brouwen om het gewicht of volume te verhogen. Die dealers zijn daar niet om een relatie op te bouwen, de rommel die ze verkopen kan dodelijk zijn. 

Zo’n festival is ook een ideaal proefterrein voor de afzet van experimentele synthetische drugs. We herhalen: mogelijks dodelijk. 

Als je onwel wordt door drank / drugs ga dan zo snel mogelijk naar een hulppost, draai er geen doekjes om, zeg meteen wat je genomen hebt. Zo gaat er geen kostbare tijd verloren. Hulpverleners zijn gewend om met dit soort situaties om te gaan.

Het ideale crashplaatsje

In’t kort: onder een processierupsvrije boom, niet aan een doorgangsweg, buiten smellrange maar binnen comfortabele afstand van de toiletten en best niet te laag gelegen.

De boom zorg voor schaduw, geloof me, die heb je nodig na een paar uur in de blakende zon. Je vermijdt een doorgangsweg om daar straks (en straks wil zeggen: als jij ligt te slapen) de bezopen waggelaars voorbij komen. Wat de smellrange van de Toi-Toi’s betreft: nu stinken ze nog niet maar binnen 2 dagen, wees gerust, it will happen. Je wil natuurlijk ook niet te ver van die toiletten zitten.

Je moet niet alleen rekening houden met de zon, deze 30500m² België staat er ook om bekend dat het te pas en te onpas begint te regenen. Lager gelegen plaatsjes worden vijvertjes.

Tent en co

Natuurlijk heb je een pop-up tent, maar heb je ook een zeildoek én schaduwdoek? Leg het zeildoek onder je tent. Zorg dat je zeildoek veel groter is dan je tent, je maakt er een soort terras van.  Nieuwe regel: niemand komt met z’n vuile schoenen op het terras.

Zorg dat je zowel terras hebt in de zon als in de schaduw.

Span het schaduwdoek boven je tent. Je mag me later bedanken. Extra investering inclusief zeildoek: 30 tot 50€.

Doe jezelf een plezier: ook als je alleen slaapt, koop een tweepersoonstent. En als je niet alleen slaapt: onthou dat mensen snurken. Zeker na een paaaaaaar pintjes. Keihard zelfs.

Raise the flag

Maak ter plaatse een vlag zodat je dat luxestekje gemakkelijk kan terugvinden. Pro tip: kleef een paar reflecterende spulletjes op je tent of vlaggemast. Handig om je tent terug te vinden in’t donker.

Drank 2

Weet dat drank je gewilliger maakt, hoe meer drank, hoe gewilliger. Niet iedereen is galant. 

Daarnaast let je ook heel hard op je drankje. Rohypnol, valium en andere vuiligheid zijn bijzonder gemakkelijk te krijgen. Als zoiets in je drankje terecht komt, ben je een vogel voor de verkrachtende kat.

Omgaan met dronkaards

Iemand die teveel gedronken heeft is niet altijd voorspelbaar. Blijf uit de buurt, daag niet uit. Blijf respectvol. 

Respect voor je mede festivalgangers kan je een hoop problemen besparen. Een bende die nuchter zeer redelijk is, kan in dronken toestand levensgevaarlijk zijn.

Boel op de wei

Als je ziet dat er zich een probleem ontwikkelt, ga dan weg. Moei je niet. Zorg dat je niet in de klappen deelt.

Een ruzie op een festivalweide kan snel ontaarden in een massale vechtpartij waarbij de deelnemers geen specifieke vookeur meer hebben voor doelen. Soms is het hebben van een hoofd al voldoende.

Als één van je vrienden zich misdraagt dan kan je best even de tijd nemen om hem of haar op de vingers te tikken. Als je vrienden hebt die vaak in de problemen komen zoek je best andere vrienden.

En seks?

Nooit zonder toestemming en nooit met iemand die niet in staat is om die beslissingen te nemen. 

Als je iemand bent die een meisje dronken voert om je gangen te kunnen gaan dan ben je een smeerlap en verdien je een celstraf… en daar iets met zeep laten vallen.

Je blijft met je fikken van anderen af tenzij ze dat zelf willen. Het is een simpel regeltje. Neen is neen, niet misschien, NEEN. Schaarse (of geen) kledij is geen uitnodiging.

Als je slachtoffer bent van een aanranding, leg dan meteen klacht neer. Twijfel niet, het is niet jouw schuld. Laat je niet ompraten.

Als je getuige bent van een aanranding grijp je in. Altijd. Ook al is de dader een kennis of vriend. Beeld je in dat het slachtoffer je broer of zus is.

Laat mensen gerust

Moei je niet met futuliteiten, speel geen politie agentje. Als iemand zich misdraagt dan schakel je de security of politie in.

Zorg dat je gerust gelaten wordt

Blend in, gedraag je zelfzeker.

Slaap zacht én veilig

Dat buidel/heuptasje, remember? Wel, stop dat onderin je slaapzak.

De terugkeer

Ruim je rommel op en vertrek voor de grote uittocht. Vroeger vertrekken zorgt ervoor dat je niet in de massa zit, wat op zich al een veiligheidsrisico inhoudt en je loopt minder risico om in de file te zitten.

Te moe of te zat? Stap niet in de auto. Stap ook niet in de auto van iemand die te moe of te zat is. 


Mentaal, verbaal en fysiek weerbaar worden? Boek hier een gratis proefles zelfverdediging.


Nathalie Heylen & Luc Van Laere

Met dank aan Dre Hollanders voor de toevoegingen over drugs. Ook tips? Deel ze gerust ekma@telenet.be.

%d bloggers liken dit: