Zelfverdediging voor kinderen van 8 tot 18

Krav Maga voor kinderenNogal wat ouders vragen zich af wat we precies bedoelen met zelfverdediging voor kinderen? Is het echt Krav Maga? Leren de kids echt vechten? Moeten die kids op elkaar slaan? Nemen ze deel aan wedstrijden? Zijn er examens? Zijn het theoretische lessen of zijn de kinderen ook fysiek bezig?

Jezelf leren verdedigen is vooral vechten vermijden. Daar leggen we dan ook de nadruk op, maar om een gevecht te leren vermijden moet je weten wat tot moeilijke situaties kan leiden, moet je zelfzeker zijn en moet je, voor als het fout gaat, jezelf fysiek kunnen verweren. We hebben het trouwens niet zo vaak over vechten. Vechten is iets wat anderen doen…

Hoe pakken we het aan?

Door kinderen verbaal en fysiek weerbaar te maken.

We leren kinderen wat grenzen zijn en leren hen hoe ze die kunnen stellen. Dit doen we niet door die grenzen af te tasten maar door hen te laten nadenken over wat ze ongemakkelijk vinden. We laten hen zelf die grenzen bepalen zonder specifiek te zijn. We leren hen die zaken correct te verwoorden. We leren hen waar en bij wie ze terecht kunnen met hun verhaal en hoe ze dat verhaal kunnen vertellen. We hebben het onder andere over “het grootste geheim van de wereld”. Dat is een geheim dat zo geheim is dat je het nooit aan je mama of papa mag vertellen. Het is een geheim dat niet bestaat. Details hierover gaan we uiteraard niet zomaar publiek zetten, net om te voorkomen dat diegenen die uw kinderen zo’n geheimen proberen aanpraten de techniek zouden doorgronden.

We leren kinderen ook vertrouwen hebben in hulpverleners en politiemensen… in een bepaalde context. Uiteindelijk leren ze hoe mensen met minder goede bedoelingen hun vertrouwen proberen winnen en wat de technieken zijn om niet in situaties verzeild te geraken die mogelijks tot aanranding of ontvoering kunnen leiden.

Wat doet je kind als iemand de weg vraagt, of als iemand met een zielig verhaal komt over een weggelopen hondje? Moet je echt iedereen helpen? Al doende leren we kinderen het verschil tussen assertief, kordaat en onbeschoft. En, we hebben het uiteraard ook over pesten en hoe daarmee omgaan.

Onze benadering is positief, het is gemakkelijk om bij kinderen paranoia te kweken en er rambootjes van te maken maar dat zal ongetwijfeld ten koste gaan van hun veiligheid en levenskwaliteit. Uw kind moet stevig én blij in het leven staan.

Omdat we bovenstaande verweven met fysieke oefeningen en rollenspelen zijn de lessen gevarieerd en leuk. De ene keer leggen we iets meer nadruk op rollenspel, de andere keer gaan we iets meer trappen en stoten.

We geven de kinderen vrijheid binnen een afgelijnd kader. De regels zijn duidelijk en hebben vooral te maken met respect voor anderen. Straffen doen we niet: 50 push-ups omdat de veters niet goed geknoopt zijn, dat is niet echt meer van deze tijd. Wat we wel doen is belonen; niet met snoep (die hou ik voor mezelf) maar met kleine extraatjes.

We leren kinderen hoe ze niet in een moeilijke situatie komen maar ook hoe ze uit moeilijke situaties kunnen ontsnappen. Bijvoorbeeld met de waarom-beweging: “Waarom neem je mijn pols?”. Het spreekt voor zich dat we hen ook leren trappen en stoten maar we zetten dat altijd in een context zodat we het risico vermijden dat broertjes en zusjes ongewild trainingspartner worden.

Bij de EKMA leren we uw kinderen dus niet vechten, we leren hen wel vanuit een schijnbaar uitzichtloze situatie oplossingen bedenken… en soms zijn die oplossingen fysiek. Een belangrijke kanttekening is dat we uw kinderen niet met een vals veiligheidsgevoel de straat opsturen door hen technieken aan te leren die niet werken.  We worden vaak geconfronteerd met jongeren die vechtsport hebben gedaan met de idee dat ze daarbij ook aan zelfverdediging deden. Zelfverdediging en vechtsport zijn 2 totaal verschillende zaken. Het is onmogelijk om wedstrijden te organiseren in zelfverdediging.

Als u na het lezen van deze tekst nog vragen heeft dan mag u ons mailen op europeankravmagaacademy@gmail.com, u kunt op dat email adres ook meteen een gratis proefweek aanvragen. We hebben dan naam kind(eren), adres, geboortedatum, telefoon nummer en een paar voorkeursdatums nodig.

We werken met 3 leeftijdsgroepen: 8 tot 11, 12 tot 15 en 16 tot 18.

Tot ziens!

Nathalie Heylen

PS: bekijk dit filmpje op onze Facebook pagina: https://www.facebook.com/video.php?v=10152631555759126&set=vb.205799974125&type=2&theater